School voor gymnasium, atheneum, havo

De wetenschapsklas

Voor wie?

Voor leerlingen met interesse en passie voor de wetenschap is op het Jan van Egmond Lyceum, naast de reguliere lessen, een aanvullend programma gemaakt. In dit programma krijg je een extra blokuur les in de verschillende takken van de wetenschap.

De wetenschapsklas

Wat is de wetenschapsklas?

In de wetenschapsklas maak je kennis met onderdelen van de wetenschap die niet in de gewone lesprogramma’s aan bod komen. Het gaat dan om bijvoorbeeld natuurkunde, scheikunde, wiskunde, informatiekunde en biologie. Je krijgt meer kennis over deze wetenschappelijke richtingen door extra verbreding en verdieping. Daarnaast stimuleren we hiermee de onderzoeksvaardigheden op verschillende gebieden. Eigenschappen die van groot belang zijn voor een vervolgopleiding in de wetenschap.

Natuurkunde
Sterrenkunde: Deze module brengt je letterlijk dichterbij de sterren. Je krijgt kennis en vaardigheden mee zodat je nooit meer hetzelfde naar sterren zal kijken. Telescopen leren gebruiken en sterrenkaarten lezen komen hier veel aan bod. 

Scheikunde
Scheikunde niveau 1 en -2: Waar je klasgenootjes pas scheikunde in klas 3 krijgen begin jij al in klas 1 en 2. Je gaat in deze twee modules met chemische stofjes werken en zelf je eigen producten maken. En je loopt meteen al voor op de rest met jouw nieuwe vaardigheden en kennis over scheikunde. 

Wiskunde
Wiskundige wetenschap: Een praktische en leuke manier om wiskunde op een hele andere manier toe te passen. Je gaat hierbij verder dan het boek en ontwikkelt vaardigheden die heel belangrijk zijn in de wiskunde. 

Informatiekunde 
Microbit's en Robotica: Is programmeren helemaal jouw ding? Dan zijn deze 2 modules echt wat voor jou. Je eigen robots ontwerpen en lastige parcours laten afleggen met niets anders dan jouw programmering. 

Biologie 
Microbiologie: Hierin bestuderen we de allerkleinste organismen ter wereld en hun leefomgeving. Ook gaan we verschillende vaardigheden oefenen zoals microscopie en bacteriekweken.

Ontleden: Hierin gaan we meer richting de diergeneeskunde. Want hoe zien dieren er nu van binnen uit en hoe werkt alles precies? Een grensverleggende module die je dichterbij de dieren brengt. 

Forensisch onderzoek: Kan jij met behulp van DNA-onderzoek, vingerafdruk analyse en goed biochemisch speurwerk de moord oplossen? De klok tikt en je moet snel zijn, anders gebeurt het misschien weer. Klik hier voor meer informatie.

 

Excursies

Naast de extra blokuren wetenschapsklas is er ook ruimte voor excursies. Wat dacht je hiervan:

 • Excursie Micropia en Artis
 • Excursie Body Worlds
 • Excursie TU-Delft
 • Excursie Science park Amsterdam
 • Excursie Neeltje Jans (in de maak)
 • Kleine excursie EUCYS Leiden 
 • Kleine excursie Sterrenwacht 
 • Kleine excursie H20
 • Lezing André Kuipers op school
 • Mobiel Planetarium op school
 • En alles wat nog meer leuk/interessant is en op ons pad komt. Elk jaar komt er weer iets anders bij.