School voor gymnasium, atheneum, havo

VWO: atheneum of gymnasium

Met een VWO advies kun je kiezen voor atheneum of gymnasium.

Hieronder leggen we de verschillen uit. Je kunt altijd starten op het gymnasium. En merk je na het eerste jaar dat jouw hart minder snel gaat kloppen van de oude Grieken en Romeinen, dan ga je in het tweede jaar gewoon door op het atheneum. Dat mag en dat kan.

Wanneer ben je een ‘echte’ gymnasium leerling?

Succesvolle gymnasiasten zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om te leren. Een andere eigenschap is dat gymnasium leerlingen graag puzzelen. Je krijgt twee vakken erbij: Grieks en Latijn. Bij deze vakken vertaal je zinnen en het is soms een echte puzzel om uit te zoeken wat er staat in de tekst. Veel gymnasiasten hebben een brede interesse. Ze zijn geïnteresseerd in kunst, sport kiezen vaak voor wetenschap.

Een gymnasiumleerling werkt zelfstandig en neemt eigen verantwoordelijkheid. Een gymnasiast is in staat zijn/haar/hun werktempo in te schatten en te bepalen.

Waarom zou je kiezen voor gymnasium?

Het gymnasium geeft je een heel goede voorbereiding op de universiteit. Je bent op hoog niveau bezig met de stof en stelt kritische vragen bij wat er staat in een tekst. Je leert een probleem analyseren en met de kennis die je hebt opgedaan, dit probleem op te lossen.

Op het gymnasium leer je de basisbegrippen van de taal te doorgronden. Het gymnasium biedt je een brede algemene ontwikkeling en een grondig begrip van taal.

Leerlingen geven aan het fijn te vinden om in een omgeving te leren met klasgenoten die ook nieuwsgierig zijn en graag willen leren. In het gymnasium is willen leren helemaal oké.

Wat kun je met een gymnasiumdiploma?

Vroeger moest je een gymnasiumdiploma hebben om naar de universiteit te kunnen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Nog steeds kiezen veel leerlingen voor het gymnasium omdat ze geneeskunde willen studeren. Een groot deel van de leerlingen kiest voor een vervolgopleiding in exacte vakken. Denk aan bijvoorbeeld informatica. Dat is eigenlijk ook puzzelen met taal. Maar er stromen ook veel leerlingen door naar bijvoorbeeld recht of kunstgeschiedenis.