School voor gymnasium, atheneum, havo

Kunst en Cultuur

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst- en cultuuronderwijs bijdraagt aan de culturele en creatieve ontwikkeling van onze leerlingen. Kunst en cultuur komen immers voort uit de mens en zijn daarom in welke vorm dan ook een representatie van de mens. Het zet ons aan het denken, over onszelf en over de samenleving. Het draagt bij aan een beter sociaal milieu, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen culturen.

Onder kunst en cultuur verstaan we o.a.: reclame, media, letteren, architectuur en ontwerp, podiumkunst, onderwijs, audiovisueel, beeldende kunst en erfgoed.

De wereld om je heen is gevuld met beeld. Posters, film, televisie, muziek, beeldende kunst, computerkunst: er zijn heel veel vormen van kunst en media. Soms vind je een kunstwerk mooi, soms grappig, soms lelijk, soms onbegrijpelijk.

Kunst: leren waarderen en doen
Wat is kunst eigenlijk? Als je er meer over weet, als je weet hoe een kunstwerk gemaakt is en doorziet wat een kunstenaar wil laten zien, kun je kunst nog meer gaan waarderen. Ook leuk is het om zelf een kunstwerk te maken of om samen met anderen een mooie animatie te maken.

Misschien hou je ervan met klei of steen te werken, kun je mooi tekenen of maak je filmpjes op de computer. Of misschien ben je erg nieuwsgierig naar hoe gedachten en gevoelens tot uitdrukking kunnen komen?

In de JEL Academie werk je aan multimedia en beeldende kunst. Je maakt kennis met een heleboel verschillende vormen van kunst en media. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag.

Cultuur
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.

https://www.slo.nl/thema/vakspecifieke-thema/kunst-cultuur/kunst-cultuurvakken/