School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

Waarom Jan van Egmond?

Onze visie

Het Jan van Egmond Lyceum is een school waarin vier kernwaarden de basis vormen voor het handelen, werken en leren van leerlingen, ouders en medewerkers.

Onze vier kernwaarden zijn:

 • Veiligheid
 • Plezier
 • Samenwerken en ontwikkelen
 • Groei en resultaat


Deze kernwaarden vind je terug in alles wat wij doen.

Dé reden om voor het Jan van Egmond Lyceum te kiezen:

 • We zijn een openbare school: er is wederzijds respect en in de les bespreken we actuele onderwerpen. Iedereen is welkom!
 • Het Jan van Egmond Lyceum is een brede school met een moderne havo, een moderne vwo-afdeling en een sterk gymnasium.
 • Vanaf klas 1 bieden wij de volgende leerroutes aan: havo/vwo 1, atheneum 1 en gymnasium 1.
 • We werken met twee talentgebieden: Sport en beweging en Beeldende kunsten. Deze hebben ieder een mooie plek in de school.
 • Alle leerlingen in het eerste leerjaar krijgen het Technasium aangeboden, hoe leuk is dat! Vanaf leerjaar twee kunnen leerlingen zelf kiezen of hij/zij verder wil met het Technasium. Je kunt er zelfs examen in doen. 
 • We helpen je met onderzoekend leren op het vwo en het gymnasium. Het Jan van Egmond Lyceum is een WON-school en maakt actief deel uit van het netwerk Wetenschap Oriëntatie Nederland.
 • Elke leerling in de brugklas heeft een studiemaatje. In de bovenbouw is het mogelijk om colleges te volgen bij de hogeschool of universiteit. De ervaren decanen en de mentoren tijdens de leerlingen tijdens hun loopbaan.
 • We doen meer dan alleen leren! Zo hebben we ook klassentoernooien, muziekavonden, schoolreizen, theaterbezoek, poëzie en excursies naar musea. En natuurlijk is er het galabal waar je je in avondjurk van chique pak kunt laten zien!

Allerlei activiteiten: leuk en leerzaam

Het is op het Jan van Egmond Lyceum niet alleen maar leren, leren, leren. Voor alle leerjaren worden er bijzondere activiteiten georganiseerd. Ook heel natuurlijk, maar op een andere en leuke manier. Er zijn klassentoernooien, toneelavonden en schoolreizen. Voor leerlingen van havo 4, atheneum 5 en gymnasium wordt door het JEL+ Reisbureau diverse steden-, cultuur- en sportreizen georganiseerd. De afgelopen jaren bezochten wij Parijs, Londen, Berlijn, Barcelona, ​​Rome, Istanbul, Newcastle, Florence en Madrid. Daarnaast worden er bij de talen eendaagse reizen naar buitenlandse steden georganiseerd om spreekvaardigheid te oefenen. De vakgroep Frans en Duits kiezen al jaren voor het succesvolle programma in Namen en Aken.

Het Jan van Egmond Lyceum besteedt veel aandacht aan culturele vorming. In samenwerking met de gemeente en culturele instellingen is er een driejarig cultuurprogramma. Er is theater, een poëzieproject voor alle brugklassers, een kleinkunstavond en er zijn ook bezoeken aan musea. Afgelopen jaren deden we mee met de Nederlandse Debatwedstrijden en waren leerlingen als tentoonstelling-ontwerpers actief op de Art-Amsterdam en het museum Waterland. Voor komend jaar hebben wij ons voorbereid voor het Nederlandse Filmfestival voor scholieren. Sommige activiteiten zijn gewoon ontspannend, zoals het jaarlijkse galabal voor leerlingen van de hoogste klassen. Stel je voor, in avondjurk van chique kostuum over de rode loper de school in. Voor alle leerlingen is er het grote schoolfeest met telkens een ander thema.Op Het Jan van Egmond Lyceum:

 • worden de leerlingen gezien en gekend
 • zijn leerlingen en docenten samen verantwoordelijk voor resultaten en groei
 • biedt het pedagogisch klimaat vertrouwen en veiligheid
 • handelen wij open, respectvol en oplossingsgericht
 • is er evenwicht in ons leren tussen kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling
 • is ons onderwijs professioneel, flexibel en toekomstgericht
 • leren wij van en met elkaar en reflecteren wij op ons eigen functioneren
 • gaan wij uit van onze talenten en streven wij naar “excellentie”
 • delen we ervaringen, inspireren wij elkaar en vieren we successen
 • werken en leren wij met plezier, passie en trots

Goede voorzieningen en specialismen

Het Jan van Egmond Lyceum is gevestigd in een gebouw dicht bij het centrum en bij het NS-station, ook goede busverbindingen met de regio zijn. Het JEL is een grote school: 1300 leerlingen en 110 medewerkers. Dat heeft veel voordelen op het gebied van voorzieningen en de diverse specialisaties in de school.

De school heeft goede en moderne voorzieningen, zoals een auditorium, een studiecentrum, moderne sportzalen, tal van bèta-laboratoria op de B2 en C2 en een eigentijds beeldend kunstenlab op de A-vleugel.

Wij bieden speciale klassen aan voor leerlingen met bijzondere interesses op het gebied van sport, beeldende kunsten en wetenschap. Wij voorzien graag naar onze eigen www.jelplus.nl voor alle informatie en beelden van deze leerroutes.

De onderwijskundige teams hebben gespecialiseerde leraren, eigen coaches en ervaren mentoren. Er zijn allerlei soorten van begeleiding voor leerlingen die nodig hebben. Zie ook het onderwerp Zorg op het Jan van Egmond Lyceum. Het werken in kleine en gespecialiseerde teams helpt mee dat er op het Jan van Egmond Lyceum een ​​​​aangename sfeer heerst.

De eersteklassers hebben op het Jan van Egmond Lyceum samen met de tweedeklassers een eigen kant en een eigen deel van het plein en een eigen fietsenstalling.

De bovenbouw van de havo en het vwo hebben een eigen aula waar zij kunnen verblijven in de pauzes. De aula is voorzien van een groot podium en een gezonde schoolkantine.

Rechtvaardigheid, redelijkheid en respect vormen de uitgangspunten voor de wijze waarop we gaan. Dat doen wij als openbare school al ruim 100 jaar op moderne en verantwoorde wijze.

Talentklassen

Sportklas

Ben jij sportief? Kun je goed samenwerken? Dan ben jij degene die wij zoeken!

Kunstklas

Houd jij van creatief werken en ontdek je graag nieuwe dingen? Dan is de kunstklas iets voor jou!

In onze school

Pre-Gymnasium en Alvast Atheneum en Havo

Alle nieuwsgierige leerlingen, die graag alvast een kijkje in onze keuken willen nemen, zijn welkom voor de meeloopdagen: het Pre-Gymnasium en Alvast Atheneum en Havo.

Cambridge University Program

Veel van onze leerlingen komen later op plaatsen terecht waar Engels voertaal is. Om hen daarop voor te bereiden is er het Cambridge University Program. 

Gymnasium

Op het gymnasium krijg je de vakken Grieks en Latijn. Je bestudeert zowel de taal als de cultuur van de Grieken en Romeinen. Dat doen we omdat de Griekse en Romeinse beschavingen veel hebben voortgebracht van wat wij nu nog belangrijk vinden.

Honneursprogramma bovenbouw

Het honneursprogramma is bedoeld om excellente leerlingen van het vwo (atheneum en gymnasium) meer uitdaging te bieden.