School voor gymnasium, atheneum, havo

Ons onderwijs

Ons onderwijs

Het Jan van Egmond is een openbare school voor havo, atheneum en gymnasium. Openbaar betekent voor ons dat iedereen welkom is, ongeacht religie, ras, sociale afkomst of seksuele geaardheid. Op onze school is iedereen gelijk.

Heel strikt genomen leidt het havo op voor een vervolgopleiding op HBO-niveau en atheneum en gymnasium voor een wetenschappelijke vervolgopleiding, de universiteit. Het is trouwens ook niet ongebruikelijk dat een leerling met een vwo-diploma naar het HBO gaat.

Vwo: gymnasium of atheneum?

Heb jij een vwo-advies? Dan kun je kiezen voor het gymnasium! Op het gymnasium verdiep je je in de cultuur en taal van de oude Grieken en Romeinen. Zo lees je teksten over geschiedenis en mythologie die 2500 jaar geleden geschreven zijn. En je gaat na hoe ideeën en filosofie van millennia geleden toch nog terugkomen in het leven van vandaag de dag. Je leert ook de grammatica van twee talen die de basis vormen van veel moderne talen. (Heel handig dus bij Duits en Frans bijvoorbeeld.) Tijdens de Romereis in de 4e of 5e klas krijg je de kans alles wat je geleerd hebt in al zijn pracht te zien. Heb je een vwo-advies en ben je nieuwsgierig, onderzoekend en hou je van uitdagende puzzels, dan is het gymnasium zeker iets voor jou!

Nieuwsgierig

Als leerling van het Jan van Egmond Lyceum ben je nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar jezelf, naar jouw mogelijkheden, naar jouw klasgenoten, docenten, school en de verschillende vakken, naar de wereld om je heen en naar de toekomst. Zo nieuwsgierig als jij bent, zijn wij ook. Hierdoor leren wij elkaar goed kennen en proberen wij ervoor te zorgen dat niet alleen jouw resultaten goed blijven, maar dat het ook goed met je gaat.

Onze school heeft goede en moderne voorzieningen, zoals een auditorium, moderne sportzalen, tal van bèta-laboratoria en een eigentijds beeldend kunstenlab. Voor de DAS-lessen (Design Art in Science), is er een werkplaats waar alle activiteiten kunnen plaatsvinden. Komend schooljaar zullen we die ruimte nog verder ontwikkelen en verfraaien. 

Talentgebieden

Sportklas

Ben jij sportief? Kun je goed samenwerken? Dan ben jij degene die wij zoeken!

Kunstklas

Houd jij van creatief werken en ontdek je graag nieuwe dingen? Dan is de kunstklas iets voor jou!

Wetenschapsklas

Heb jij interesse en passie voor de wetenschap, meld je dan aan voor de wetenschapsklas

Op onze school

Naast de talentgebieden waar je je in de brugklas voor kunt opgeven, doen we nog veel meer op school. Eigenlijk zijn dat ook talentgebieden, want ook hier kun je je uitleven op vakgebieden die je leuk vindt. Je wordt erbij geholpen door onze docenten en je werkt samen met andere leerlingen. Dit maakt onze school nou zo’n leuke school en jouw schooltijd zo bijzonder!

Gymnasium

Op het gymnasium krijg je de vakken Grieks en Latijn. Je bestudeert zowel de taal als de cultuur van de Grieken en Romeinen. Dat doen we omdat de Griekse en Romeinse beschavingen veel hebben voortgebracht van wat wij nu nog belangrijk vinden.

DAS – Design Art in Science

Het vak DAS is een fijne onderbreking van de “gewone” lessen. Er wordt binnen DAS gewerkt aan ‘echte’ projectopdrachten van gemeente, instellingen en bedrijven. Daarmee worden de verschillende schoolvakken met elkaar verbonden.

Cambridge University Program

Veel van onze leerlingen komen later op plaatsen terecht waar Engels voertaal is. Om hen daarop voor te bereiden is er het Cambridge University Program. 

Musical

Elk jaar wordt er in het Jan van Egmond Lyceum hard gewerkt aan dè Musical. Een jaar lang is een groep leerlingen (van brug tot examenklas) druk met schrijven, organiseren van audities, repetities, timmeren en schilderen van decors en ontwerpen en naaien van kostuums.

Heel JEL bakt!

Ieder jaar gaan wij aan de slag in de keukens van het Jan van Egmond Lyceum. Onder onze leerlingen zit elk jaar verrassend veel baktalent. Wie bakt de lekkerste taarten van het JEL?