School voor gymnasium, atheneum, havo

Wetenschapsklas

31
oktober
2023

De leerlingen van de wetenschapsklas in het tweede leerjaar hebben de grote finale van de module 'ontleden' uitgevoerd. Bij deze module maken de leerlingen op een praktische manier kennis met de anatomie en fysiologie van verschillende diersoorten. Naast de theoretische kennis doen ze veel praktijkervaring op door deze diersoorten vakkundig te ontleden en te bestuderen.

Wetenschapsklas

Toekomstige studenten geneeskunde en diergeneeskunde zijn vaak in deze groep leerlingen te vinden. Want als je dat wilt gaan doen of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe een dier in elkaar zit, dan is deze module echt een "gebeurtenis".

We beginnen altijd rustig met de wat kleinere diersoorten: een mossel, sprinkhaan en inktvisje. Maar de grote finale is elk schooljaar weer een echt spektakel. Dit schooljaar hadden we 2 verrassingen: een enorme duivelsvis en een zandhaai, elk wel 1,5 meter groot.

De leerlingen gingen in groepjes chirurgisch aan het werk en hadden in 1,5 uur beide dieren al geheel ontleed. En we hebben prachtige dingen kunnen bestuderen, van de zijlijnstructuur bij haaien tot de enorme kaken en vlijmscherpe tandenrijen (wel 4!) van de duivelsvis.

De sfeer zat er goed in en het enthousiasme en de interesse van de leerlingen waren goed merkbaar. Dat compenseerde ruimschoots voor de wat onaangename geur van vis.