School voor gymnasium, atheneum, havo

Gymnasiumexcursie Heerlen & Tongeren 2024

31
mei
2024

De maand mei werd door klas 2 en 3 van het Gymnasium afgesloten met een excursie: een bezoek aan het Thermenmuseum in Heerlen en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren in België.

In de Romeinse tijd was een badhuis heel belangrijk. De meeste mensen hadden geen badkamer, dus om zich te wassen was je aangewezen op het badhuis. Zeker als je een Romeinse soldaat was en op reis was. Steden werden gebouwd op ongeveer 22 kilometer van elkaar. Zo ver kon een Romeinse legerafdeling lopen. Na een dagtocht was je uitgeput en dan was het heerlijk om even in bad te kunnen!

Gymnasiumexcursie Heerlen & Tongeren 2024

We konden ons in het museum goed voorstellen hoe een Romeinse soldaat na een fris bad weer helemaal was opgeknapt. In Tongeren zagen we de tentoonstelling ‘De Oudheid in Kleur.’ Door een gids werd ons verteld dat het beeld dat wij van de Oudheid hebben helemaal niet klopt. De marmeren beelden in de openbare ruimte waren niet wit zoals we het ons voorstellen, maar juist in alle kleuren beschilderd.

Deze steden zijn niet om de hoek en daarom verzamelden we al vroeg voor een lange, maar heel gezellige busreis.

Eenmaal bij het Thermenmuseum aangekomen, werd ons een korte film getoond over hoe het er in de Romeinse tijd nu eigenlijk aan toe ging en voor wie het badhuis bedoeld was. In de lessen hebben de leerlingen al veel geleerd over de Romeinen, maar zo’n badhuis is het echt zien, is toch anders. Zeker als je tijdens het kijken kunt luisteren naar meneer Van der Veen en meneer De Jong.

Na de interessante verhalen te hebben gehoord, kregen de leerlingen wat tijd om Heerlen te verkennen. En dat verkennen betekent voor velen even kijken hoe de McDonald’s er in een andere stad dan Purmerend uitziet.

Met gevulde buikjes konden wij onze reis vervolgen naar Tongeren. Hier bezochten we het Gallo-Romeins Museum, waar we een bijzondere tentoonstelling te zien kregen: de Oudheid in kleur.
Hoewel dat Vlaams zo nu en dan wellicht wat bijzonder klonk voor sommigen, hebben we veel geleerd over de Oudheid en konden we met hoofden vol nieuwe kennis de bus weer in om terug te rijden naar Purmerend, waar we rond 19:30 uur arriveerden.

Het was een lange dag, maar zeer leerzaam. Leerlingen konden moe maar voldaan de maand juni in.