School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

Eeuwfeest

Eeuwfeest Jan van Egmond Lyceum

Op maandag 13 september 2021 bestond het tegenwoordige Jan van Egmond Lyceum 100 jaar. Deze school, nu gevestigd aan de Hoornselaan, heeft een rijke geschiedenis in onze marktstad. In het begin waren er 71 leerlingen (48 jongens en 23 meisjes), waarvan 35 uit Purmerend en de overigen uit de omliggende gemeenten. Momenteel heeft het Jan van Egmond Lyceum zo’n 1500 leerlingen, maar de streekfunctie is nog steeds van toepassing.

Wij willen de eeuwfeestcommissie voorstellen die in 2019 is begonnen met het voorbereiden van de viering. De commissie is opgericht om het 100-jarig bestaan feestelijk vorm te geven. Een aantal activiteiten zijn voorbereid, ondanks de corona beperkingen.

Een kort overzicht:

  • Er is een aftelklok op de voorgevel van de school geïnstalleerd die eerst aftelde naar 12.00 uur op 13 september 2021 en daarna net zo’n taak vervulde voor de reünie.
  • De aankleding van de school werd aangevuld gericht op het eeuwfeest. Er zijn enige vitrines geplaatst, die gevuld zijn naar thema’s zoals: WO II, schoolkranten, sport en leermiddelen. De eerste stap was al eerder gezet: het opknappen van het gedenkbord met de namen van de 11 oorlogsslachtoffers. Dat is nu verplaatst naar de centrale hal en aangevuld met 12 kliklijsten met informatie over de genoemde personen. Sinds begin 2021 hangen er vijf mooie doeken in de school met daarop bijzondere historische foto’s.
  • Op zaterdag 9 april 2022 heeft er een grote reünie voor oud-leerlingen en (oud-)medewerkers plaatsgevonden. Met groot enthousiasme hebben bijna 2200 reünisten in het gebouw aan de Hoornselaan het weerzien en de 100 jaar gevierd.
    Foto’s zijn hier te vinden. Heb jij nog leuke foto’s gemaakt tijdens de reünie en ben je bereid die te delen, dan kun je die daar ook uploaden.
  • Bij die gelegenheid kwam officieel het jubileumboek “Baken in Waterland” uit: een dubbele omslag met daarin 176 pagina’s met talrijke illustraties in kleur bij het verhaal van de afgelopen 100 jaar Rijks HBS, Rijksscholengemeenschap, Jan van Egmond College, Jan van Egmond en Jan van Egmond Lyceum. De verkoop is in volle gang: zie hieronder.
  • In het kielzog van het eeuwfeest ontstond er een “inspiratiewand” waarop de carrière van uiteenlopende oud-leerlingen uit de doeken wordt gedaan en waar tevens ruimte is voor toekomstige oud-leerlingen. Ook vond de oprichting plaats van “Vrienden van het Jan” waarin oud-leerlingen zich kunnen verenigen om in de toekomst de band met elkaar en de school levend te houden en waar ook oud-medewerkers welkom zijn.

 

De nieuwsbrieven

De nieuwsbrieven over het eeuwfeest kun je allemaal lezen op de pagina met Nieuwsbriefarchieven. Wil je je op de nieuwsbrief abonneren om hem als eerste te ontvangen, stuur dan een e-mail naar eeuwfeestjel@psg.nl. Daar kan ook het jubileumboek worden besteld à € 20,- plus eventuele verzendkosten.

 

Leden van de commissie:

dhr. Maurice Blöte,

dhr. Ben van den Boogaard,

mw. Babs van Hasselt,

dhr. Martin Quak en

mw. Marlies Vermeulen – de Jong.

 

 

Wesley's Podcast (RTV Purmerend)

Op 6 maart 2021 zijn Babs van Hasselt en Marlies Vermeulen te gast geweest bij Wesley's Podcast (RTV Purmerend). Zij hebben gesproken over het aankomend 100-jarig bestaan. Luister hier de podcast-uitzending terug.

Ruim een jaar later, op 26 maart 2022 viel Ben van den Boogaard diezelfde eer te beurt. Deze is hier te vinden.