School voor gymnasium, atheneum, havo

Grieks Gymnasium 5&6

12
januari
2024

HD51 – Toneelstuk Medea

Op 12 Januari gingen wij met de 5e en 6e klas Grieks naar Amsterdam om het toneelstuk Medea te gaan bekijken, We verzamelden op school op het Gymnasiumplein en gingen vervolgens met z’n allen met de bus naar Amsterdam-Noord, om vervolgens de metro te nemen naar Vijzelgracht, waar we vervolgens naar een pizzeria toe liepen om gezellig wat te gaan eten. We bestelden allemaal een pizza en smikkelden deze heerlijk op. Nadat we uitgegeten waren liepen we vervolgens naar het theater toe. Toen we binnenkwamen waren we onder de indruk van hoe mooi en luxe het theater eruitzag. Overal stonden zuilen, lagen rode tapijten, hingen kroonluchters en stond prachtige kunst. Daarna vertrokken we richting de toneelzaal.  

Grieks Gymnasium 5&6

Het toneelstuk zelf was een moderne hersvertelling van het originele verhaal Medea geschreven door Griekse tragediedichter Euripides in 431 v.Chr. Het toneelstuk dat wij hebben gezien in het theater sloot erg op het originele stuk aan. Het stuk dat we hebben gezien gaat als volgt:

Anna is een farmaceutisch onderzoeker die haar man Lucas heeft proberen te vergiftigen vanwege zijn affaire met een andere vrouw. Aan het begin van het stuk, toen ze net was hersteld uit de psychiatrie, probeert ze weer samen te komen met haar man en twee kinderen, Edgar en Gijs. Maar na zo’n lange tijd is alles veranderd en loopt veel spanning op binnen Anna’s gezin, haar voormalige werk en de nieuwe situatie waarin Lucas een nieuw leven heeft opgebouwd met zijn vriendin Clara. Uiteindelijk stort alles in en vermoordt Anna Clara en haar vader, haar twee kinderen, en uiteindelijk haarzelf, waardoor Lucas als enige nog over blijft.

Het toneelstuk was erg mooi opgevoerd en het decor bestond uit een volledig witte achtergrond. Er waren slechts 8 acteurs, en het acteerwerk was geleverd met veel passie en emotie; hierdoor dachten we zelfs eerst dat we naar een film zaten te kijken. Er zat een aantal intense scènes in met meerdere gesprekken door elkaar en veel beweging. Het decor was zeer goed gebruikt, met een projectie van een camerabeeld. Aanvankelijk dachten wij dat het een hulp was voor degenen die het niet goed konden zien maar het bleek toch deel uit te maken van het verhaal. Op een gegeven moment vielen er zwarte deeltjes op de grond. Later bleek dit as te zijn als symbool voor het huis dat Anna in de brand had gestoken met haarzelf en haar kinderen erin.

Het stuk sloot wel redelijk aan op het origineel van Euripides; Anna probeert Lucas terug te winnen, zoals Medea dat met Jason had gedaan. Anna vermoordt uiteindelijk haar ‘concurrent’ en (per ongeluk) diens vader en daarna haar eigen kinderen, zoals Medea deed in het originele stuk. De voorstelling was bij tijden grappig, spannend en intens, en we waren erg geboeid door het verhaal gedurende de voorstelling. Wij vonden het erg leuk om met de klas naar het stuk te gaan, het was erg gezellig en het een zeer goed stuk.

Geschreven door Stefan Boon & Maxim Stel G5A