School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

Voor groep 8

Kom alvast eens een les volgen!
Je zit in groep 8 en nu mag je kiezen waar je volgend jaar naar school gaat. Misschien weet je het al precies, of misschien heb je nog geen idee. Om je te helpen bij die keuze, organiseren wij ‘meeloopmiddagen’. Op die middag kom je alvast bij ons op school en volg je een paar lessen. Zo krijg je een idee hoe het straks zal zijn.

Meeloopdagen 2022-2023
Dit schooljaar vinden de meeloopmiddagen voor groep 8 plaats op woensdag 23 november, woensdag 18 januari, woensdag 25 januari en maandag 20 februari. We beginnen om 15:00 uur en om 16:30 uur is het afgelopen.
Via onderstaande button kun je je aanmelden voor onze meeloopmiddagen!

Je kunt kiezen voor havo, atheneum of gymnasium. Weet je nog niet of je naar de havo gaat of naar het vwo, meld je dan gewoon 2x aan. Ook als je nog niet weet of je naar atheneum of gymnasium wilt, kun je gewoon nog een keertje komen. In het formulier kun je aangeven waarvoor je komt.

Open Huis
Op zaterdag 5 november 2022 ben je van harte welkom op ons Open Huis. Je kunt tussen 10.00 - 16.00 uur op onze school komen kijken.
Je hebt vast veel vragen. Tijdens het Open Huis zijn er leerlingen die je alles kunt vragen over hoe het is om bij ons op school te zitten. Je kunt alvast kennis maken met onze docenten. En zij beantwoorden natuurlijk ook graag al jouw vragen.
Verder organiseren we allerlei leuke activiteiten. Dingen die we ook echt doen op school. Op die manier krijg je een goede indruk van de sfeer en de mogelijkheden.
Neem vooral ook je ouders mee. Zij vinden het vast ook fijn om de sfeer te proeven en informatie te krijgen.

In november al? 
Normaal gesproken organiseren we open avonden in januari/februari. Dit jaar zijn we wat eerder met het Open Huis. We willen het risico verkleinen dat het Open Huis niet kan plaats vinden vanwege mogelijke Corona-maatregelen. We willen je graag kennis laten maken met onze school. Gewoon live, in het echt en niet online. Want als je in de school rondloopt, kun je de sfeer en cultuur van de school echt voelen.

Toelating, kosten voor ouders en aanmelden
Veel informatie over toelating, regelingen en protocollen is te vinden in ons jaarboekje en op de website van de Purmerendse ScholenGroep. Aanmelden bij het Jan van Egmond Lyceum regel je

Studiebegeleiding tijdens het eerste jaar

In de studieles gaat het niet om kennis, maar om zogenaamde vaardigheden. Leerlingen leren hoe ze moeten leren. Ze leren plannen, samenwerken en onderzoeken. Zulke vaardigheden zijn in alle andere lessen belangrijk.

In het begin valt de hoeveelheid huiswerk mee. Aan de eerste repetities gaat voor elk vak een zogenaamde proeftoets vooraf. De resultaten van de proeftoets tellen niet mee voor het rapport, maar helpen om te wennen aan de manier van toetsen.

De mentor is verantwoordelijk voor de studiebegeleiding. Door ongeveer elke zes weken bij alle docenten cijfers te verzamelen, heeft hij of zij een goed overzicht van de studieresultaten. Als dat nodig is, praat de mentor daarover met de leerling en/of ouders/verzorgers. Zij kunnen ook zelf contact opnemen met de mentor en/of de teamleider. Na periode 1 en 2 is er voor de ouders/verzorgers een ouderavond, waarop leerlingen hun Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) aan hun ouders/verzorgers en mentor presenteren.

Jan van Egmond: Een videoboodschap

Bring Your Own Device

We gebruiken in de brugklas naast onze lesboeken een laptop. Er mag zelf gekozen worden welk device aangeschaft wordt. De minimale specificaties die wij aan een device stellen zijn hier te lezen. Voor sommige vakken is het gebruik van een laptop nodig vanwege gepersonaliseerde leermethodes of projecten.

Aanmelding

U kunt uw kind hier aanmelden bij het Jan van Egmond Lyceum.

Voor ouders en verzorgers

Kosten
U dient bij het begin van het schooljaar rekening te houden met een aantal kosten. Het boekenfonds heeft de school uitbesteed, zodat u hierover rechtstreeks afspraken maakt met Van Dijk Educatie. De bijdrage aan het schoolfonds, de (vrijwillige) ouderbijdrage (inclusief de kosten voor verschillende binnenlandse excursies) en de extra kosten (talentklassen, Cambridge University Program enz.) betaalt u aan de school.

In ons jaarboek vindt u alle informatie over de vrijwillige ouderbijdrage, de kennismakingsdagen, de buitenlandse reizen en deelname aan de speciale talentklassen.

Talentklassen

Sportklas

Ben jij sportief? Kun je goed samenwerken? Dan ben jij degene die wij zoeken!

Kunstklas

Houd jij van creatief werken en ontdek je graag nieuwe dingen? Dan is de kunstklas iets voor jou!

In onze school

Pre-Gymnasium en Alvast Atheneum en Havo

Alle nieuwsgierige leerlingen, die graag alvast een kijkje in onze keuken willen nemen, zijn welkom voor de meeloopdagen: het Pre-Gymnasium en Alvast Atheneum en Havo.

Cambridge University Program

Veel van onze leerlingen komen later op plaatsen terecht waar Engels voertaal is. Om hen daarop voor te bereiden is er het Cambridge University Program. 

Gymnasium

Op het gymnasium krijg je de vakken Grieks en Latijn. Je bestudeert zowel de taal als de cultuur van de Grieken en Romeinen. Dat doen we omdat de Griekse en Romeinse beschavingen veel hebben voortgebracht van wat wij nu nog belangrijk vinden.

Honneursprogramma bovenbouw

Het honneursprogramma is bedoeld om excellente leerlingen van het vwo (atheneum en gymnasium) meer uitdaging te bieden.