School voor gymnasium, atheneum, havo

Verkiezingsnacht bij Jan van Egmond Lyceum. ‘Een betere les burgerschap is er niet’

06
november
2024

De stemmen zijn geteld tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht dinsdagavond. 30,3 procent voor de Republikeinen en 63,6 voor de Democraten, als het aan de 70 Purmerendse studenten van het Jan van Egmond Lyceum ligt. „We gaan de docentenkamer nog maar niet bestormen.

Bron: Noordhollandsdagblad 

© Foto's Cees Hartman

Verkiezingsnacht bij Jan van Egmond Lyceum. ‘Een betere les burgerschap is er niet’

Klaar voor de verkiezingsnacht. © Foto Cees Hartman

 

De aula ligt vol slaapzakken en matjes, terwijl op de achtergrond Hotel California van de Eagles klinkt. Een historisch moment in de geschiedenis, het jaar van de Amerikaanse verkiezingen, wordt door het Jan van Egmond Lyceum aangegrepen voor een bijzonder evenement. De leerlingen slapen (nou ja, slapen?) vannacht op school en worden van ’s avonds laat tot ’s ochtend vroeg geboeid met alle ‘ins en outs’ over de strijd tussen Donald Trump en Kamala Harris. De meningen over wie er moet winnen, zijn verdeeld.

Bij binnenkomst wordt er gelijk gestemd met een Amerikaans stembiljet - gekopieerd van een origineel. Purmerendse Daniël Pieterse (16 jaar, 5 atheneum) denkt dat het voor Amerika beter is als Trump wint. Veel van de Republikein ziet hij langskomen op TikTok „Hij praat echt als een leider en verdedigt het christendom. Ook zijn punten van immigratie en belastingregels vind ik goed.”

Luchtbed

Met zijn klas- en stadsgenoot Finn van Breemen (16) ligt hij op de harde vloer. „We hebben helemaal geen luchtbed mee”, zeggen de jongens lachend. Ze hebben besloten niet te slapen vannacht. Met de meegenomen voorraad snoep en chips gaan ze het redden. „We hebben Kentucky Fried Chicken, heel veel zakken chips en mogumogu (felgekleurde zoete drankjes, red) mee.” Van Breemen vindt vooral de gezelligheid heel speciaal. „Dit is de enige keer dat ik een nacht op school blijf.”

Dan worden de stemmen bekend gemaakt. Er klinkt tromgeroffel uit de aula. „Kamala Harris is de winnaar met 63,6 procent van de stemmen”, zegt economiedocent Kaz Ganzeman (31). „We gaan de docentenkamer nog maar niet bestormen.” De Purmerendse dames Ella Koers (15, 4 vwo) en Tatum Uitterhoeve (15, 5 gymnasium) zijn opgelucht over de uitkomst. Ze liggen ontspannen op hun buik, knus naast elkaar, op een net opgemaakt bed. „We zien veel filmpjes op TikTok van Harris en vinden haar wel een betere kandidaat. We zijn gewoon niet voor Trump.” Ze kijken er wat vies bij. „En het is goed wat Harris zegt over abortus.” Wel twijfelen ze of ze überhaupt iets van de uitkomsten gaan merken in Nederland.

Gastdocent

Dan is het tijd voor de Amerikaanse Quiz, waar de algemene kennis flink op de proef wordt gesteld. Tijdens eerdere lessen, vooraf aan de verkiezingsnacht, zijn de leerlingen geprikkeld en gevoed met kennis. „We hebben eerder Amerikakenner Frans Verhagen als gastdocent gehad. Alle leerlingen die er bij waren, zijn er vanavond ook”, zegt Jan Willem van den Bos (48) - docent geschiedenis en initiatiefnemer van de verkiezingsnacht.

Volgens hem is zo’n historische avond als deze een uitgelezen kans om leerlingen vakoverstijgend kennis te geven. „Amerika is een wereldmacht die veel invloed heeft, zoals op de economie of in het Midden-Oosten.” Ook leeft het onderwerp volgens hem onder de leerlingen. „Er is natuurlijk polarisatie aan de gang, ook in de landelijke politiek. Op sociale media krijgen ze veel mee en Trump is wel iemand die tot de verbeelding spreekt. Daar kunnen ze soms heel duidelijke standpunten over hebben.”

De avond gaat nog tot de late uurtjes door en is gevuld met activiteiten: „Twee wiskundedocenten geven les over statistieken van de verkiezingen en doen een voorspelling voor de zeven ‘swing states’”, zegt Van den Bos. Ook zijn er zeven dialoogsessies. „Elk lokaal staat voor een ‘swing state’ waar een groep leerlingen is verdeeld tussen Democraten en Republikeinen. Studenten moeten zich inleven in het gedachtegoed van de ander, naar de ander luisteren en niet alleen schreeuwen op basis van uiterlijk.”

Onthouden

Ook geschiedenis, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, Engels en aardrijkskunde komt voorbij. „Een betere les burgerschap is er niet. Dit is zo effectief. Er komen vragen vanuit de leerlingen zelf, want het heeft nut.” De les wordt ‘van buiten naar binnen’ gegeven. „Leerlingen zijn er via social media mee bezig, het is actueel.” Dat helpt bij de lesstof beter leren en onthouden.

Maar bovenal geeft de verkiezingsnacht een saamhorigheidsgevoel tussen leerlingen en docenten. „Wat ik heel belangrijk vind, is de binding die het binnen de school geeft. Je ziet dat de leerlingen van verschillende niveaus en jaarlagen elkaar kennen en dat collega’s op een andere manier met elkaar aan de slag zijn. Daar wordt nog lang over nagepraat”, zegt Van den Bos.