School voor gymnasium, atheneum, havo

Gymnasium

Wanneer ben je een ‘echte’ gymnasium leerling?

Succesvolle gymnasiasten zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om te leren. Een andere eigenschap is dat gymnasium leerlingen graag puzzelen. Je krijgt twee vakken erbij: Grieks en Latijn. Bij deze vakken vertaal je zinnen en het is soms een echte puzzel om uit te zoeken wat er staat in de tekst. Veel gymnasiasten doen er ook nog een talentgebied bij, bijvoorbeeld kunst en vaak kiezen ze voor wetenschap.

Een gymnasiumleerling werkt zelfstandig en neemt eigen verantwoordelijkheid. Een gymnasiast is in staat zijn/haar/hun werktempo in te schatten en te bepalen.

Gymnasium

Waarom zou je kiezen voor gymnasium?

Het gymnasium geeft je een heel goede voorbereiding op de universiteit. Je bent op hoog niveau bezig met de stof en stelt kritische vragen bij wat er staat in een tekst. Je leert een probleem analyseren en met de kennis die je hebt opgedaan, dit probleem op te lossen.

Op het gymnasium leer je de basisbegrippen van de taal te doorgronden. Het gymnasium biedt je een brede algemene ontwikkeling en een grondig begrip van taal.

Leerlingen geven aan het fijn te vinden om in een omgeving te leren met klasgenoten die ook nieuwsgierig zijn en graag willen leren. In het gymnasium is willen leren helemaal oké.

Wat kun je met een gymnasiumdiploma?

Vroeger moest je een gymnasiumdiploma hebben om naar de universiteit te kunnen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Nog steeds kiezen veel leerlingen voor het gymnasium omdat ze geneeskunde willen studeren. Een groot deel van de leerlingen kiest voor een vervolgopleiding in exacte vakken. Denk aan bijvoorbeeld informatica. Dat is eigenlijk ook puzzelen met taal. Maar er stromen ook veel leerlingen door naar bijvoorbeeld recht of kunstgeschiedenis.

 

Filosofie en de klassieke talen

Filosofie is onderdeel van het vak Grieks. In de onderbouw is filosofie verweven in het programma van de klassieke talen. Je kijkt dan hoe de Grieken en Romeinen dachten over bepaalde zaken uit het dagelijks leven. Zo was voor Grieken gastvrijheid heel belangrijk. In het westen van Europa kennen we het begrip zeker, maar maakt gastvrijheid veel minder deel uit van de cultuur. Door die verschillen te ontdekken en daarover te spreken leer je de cultuur van de oude Grieken kennen en begrijpen maar vooral de maatschappij waar je zelf deel van uitmaakt. 

In de bovenbouw staat een specifieke filosoof in de spotlight. Denk aan Plato, Cicero of Socrates.

Het bestuderen van de cultuur van de oudheid en bijvoorbeeld de manier waarop zij problemen oplosten, helpt ons om onze uitdagingen te bekijken in de context van nu. Een voorbeeld: Epicurus zei ‘Plezier moet je op de lange termijn afwegen’. Nu zul je je afvragen wat je moet met een uitspraak van een man die 2300 jaar geleden leefde. Denk daar nog maar eens aan als je voor de keuze staat om nu te gamen, terwijl je eigenlijk moet leren voor die toets van morgen? Het gaat om keuzes die je maakt in je leven. En dat leert je heel veel over jezelf. En over jouw plek in de maatschappij.

Waarom klassieke talen i.p.v. bijvoorbeeld Chinees?

De cultuur van de Oude Grieken en Romeinen staat vrij dicht bij de onze. Je kunt je daarom makkelijker inleven en de vertaalslag maken naar je eigen situatie of de huidige dilemma’s in de maatschappij. Als je de klassieke talen bestudeert leer je daarom ook veel over jezelf. 

China is een belangrijke mondiale speler, een wereldmacht. Vanuit die gedachte is er een zekere logica om Chinees te leren. Je moet je dan wel goed realiseren dat als je Chinees leert, je ook een heel andere cultuur moet leren kennen. Je leert dan vooral over de ander en minder over jezelf. 

Romereis

In 5 gymnasium staat de Rome reis in de agenda. Dat is het hoogtepunt van je gymnasium carrière. Het is zo indrukwekkend om te lopen op de plekken waar echte Romeinen hebben gelopen: Caesar, Augustus, Cicero. Die Romeinen over wie je verhalen leest. Je beleeft en voelt de cultuur van de Romeinen door er te zijn. 

Het doel is te ervaren wat er in de les is geleerd, besproken en bestudeerd. Het leert je ook jouw eigen smaak te ontwikkelen. We bezoeken allerlei musea ook met moderne(re) kunst. Wat vind je mooi? Waarom het een wel en het ander niet?

Wat ook heel bijzonder is, is te zien hoe volgende generaties zijn omgegaan met erfenissen uit het verleden. Hypermoderne gebouwen die bovenop Romeinse restanten zijn gebouwd. Wat vind je daarvan? Waarom? Hoe doen we dat in Nederland en ben je het daarmee eens?

Excursies

Naast de Romereis ga je in elk leerjaar op schoolreisje of excursie. We bezoeken dan een museum of voorstelling die te maken heeft met wat je leert tijdens de lessen Latijn of Grieks. Wil je weten waar we de afgelopen tijd allemaal naartoe zijn geweest? Kijk dan hieronder.

Excursies

Klassieke kunst en de veroveringen van Caesar

Klassieke kunst en de veroveringen van Caesar

21-11-23
Op 21 november zijn we met de vierde klas naar twee musea in Amsterdam geweest. We verzamelden bij school en stapten in een bomvolle lijnbus die ons n…
Op bezoek bij de Romeinen

Op bezoek bij de Romeinen

18-07-23
Alle gymnasiumleerlingen van klas 1, 2 en 3 brachten een bezoek aan het Archeon. Het hele jaar hebben de leerlingen geleerd over de taal van de Romein…