School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

Voeding & Relaties

30
november
2020

Gezonde Voeding & Relaties en Seksualiteit

Inmiddels is de school ook begonnen met het aanvragen/organiseren van 2 nieuwe vignetten. Dat zijn de thema’s Gezonde Voeding & Gezonde Relaties en Seksualiteit. Het team is nu druk bezig om te inventariseren wat er op school al gedaan wordt en waar nog meer mogelijkheden zijn. Het doel is om aan het eind van dit schooljaar beide certificaten te hebben bemachtigd.

Voeding & Relaties

Wat betekent het vignet voeding?

Een pizza tijdens de pauze of veel koekjes en snoep tussendoor: het zijn vaak impulsieve keuzes van jongeren die kunnen leiden tot een ongezond eetgedrag. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot andere problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere schoolresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Het loont dus als leerlingen leren gezonde voedingskeuzes maken om gezond te worden en te blijven.

Wij willen de leerlingen meer gaan informeren over een gezonde en ongezonde voeding. Met deze voorlichting hopen wij de leerlingen te stimuleren om gezondere keuzes te maken m.b.t. hun voeding. Om dit te bereiken willen we ook het schoolklimaat aanpakken zodat deze nog meer een gezonde levensstijl uitstraalt en stimuleert.

 

Wat betekent het vignet relaties en seksualiteit?

Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken van alles rond relaties en seksualiteit. Hoe ze omgaan met seksualiteit, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten – en daarmee voor het schoolklimaat. Voor een veilig schoolklimaat en een gezonde ontwikkeling van alle leerlingen is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit.

Wij willen het schoolklimaat nog meer gaan stimuleren/verbeteren op de gebieden van veiligheid en acceptatie. Daarmee hopen we dat deze twee belangrijke punten bij alle partijen op/rondom school positief worden gestimuleerd.

 

Wij hopen u hiermee wat meer geïnformeerd te hebben over wat welbevinden nu precies inhoudt. Mocht u nog meer willen weten en/of hieraan mee willen helpen dan kunt u altijd mailen naar sri@psg.nl. Feedback, ideeën en tips zijn natuurlijk ook van harte welkom!

 

Ook sturen we hierbij wat links waarop meer informatie te vinden is over deze thema’s.