School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

Hup de sloot in!

Met de module microbiologie van de wetenschapsklas zijn we naar buiten geweest voor een eerste officiële veldwerkexcursie. Locatie van bestemming: de sloot achter de school (dat klinkt natuurlijk iets minder bijzonder dan het is).

Hup de sloot in!

De leerlingen zijn in de sloot op zoek gegaan naar verschillende micro-organismen die in dit ecosysteem voorkomen. Bij elkaar hebben ze een oevergebied van wel 20 meter onderzocht. Alle microklimaten in het ecosysteem werden tot in detail onderzocht, van volgelopen flesjes tot gezonken kokosnoten. Het resultaat: meer dan 40 verschillende micro-organismen gevonden in de sloot.

 

Terug in het klaslokaal hebben de leerlingen de gevonden micro-organismen van dichterbij kunnen bestuderen. In het water zijn ze lekker klein, maar onder de binoculair komen bijna monsterlijke gedaantes tevoorschijn. Dat was voor sommigen wel even schrikken, maar gelukkig kunnen deze microdiertjes niet aanvallen.

Aan het eind van het onderzoek kon de volgende conclusie getrokken worden:

  • De sloot achter de school heeft een goede en gezonde samenstelling van micro-organismen. Maar de sloot is wel erg vervuild en daar moet eigenlijk wat aan gedaan gaan worden.

 

Het was geweldig om de leerlingen zo enthousiast te zien werken en dat is te zien geweest in hun onderzoeksresultaten.

 

M. Steijger

Docent Wetenschapsklas