School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

Het onzichtbare zichtbaar maken wetenschapsklas jaar 1

Micropia zit vol met prachtige voorwerpen, zoals een gigantische mierenkolonie, honderden bacteriën en zeldzame lichtgevende vissen. Daarnaast waren er naast veel dingen te zien ook heel veel activiteiten om te doen.

Daar gingen we dan, met een bus vol toekomstige wetenschappers richting Amsterdam. Na een gezellige busreis kwamen we aan bij Artis-Micropia waar we hartelijk werden ontvangen.

Op de leerlingen en docenten van het Jan van Egmond na was Micropia helemaal leeg. We hadden de hele zaal voor ons zelf waardoor het voelde alsof we een VIP-tour door Micropia kregen. 

We konden door de microscopen heen kijken, onze eigen bacteriën in kaart brengen en een kijkje nemen in een echt laboratorium waar ze bezig zijn met microbiologisch onderzoek. En ook een fotoshoot met het beerdiertje mocht natuurlijk niet ontbreken op deze dag.

Onze leerlingen bleken een echte wetenschappelijke instelling te hebben, want ze wilden alleen maar meer uit deze dag halen. Na ons bezoek aan Micropia zijn we gezamenlijk Artis in gegaan om daar onderzoek te doen naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan (afgekort: Bionica). Van Olifantenslurven tot kameleonpootjes, alles werd door onze leerlingen onderzocht. Hier kwamen dan ook de mooiste theorieën uit. We keken onze ogen uit en hebben bij elk hok wel heel lang staan genieten. Behalve bij de bavianen, waar we een flinke lading vogelpoep op onze dak kregen van passerende duiven. Ach ja, ze zeggen dat het geluk brengt als een vogel op je hoofd poept, dus wie weet levert het nog iets op. 

Na een dag vol micro- en macro-organismen gingen we tevreden terug naar Purmerend. Het weer was mooi, de mensen gezellig en het onderzoek geslaagd!